Mit vigyél a nyaralásra – 7 tipp, hogy könnyebb legyen a készülődés

Van, akinek a nyaralásra elég egy reklámszatyor, de van, akinek három gigabőrönd is kevés. Nem vagyunk egyformák, a gyakorlottabbak pillanatok alatt beszórják a nyaralás kellékeit, és van, aki napokig ki- és bepakol, ezerszer átrágva a vinnivalókat.

Lazulj be, ez vakáció!

Szerintünk fontos, hogy minél könnyebben kezeld a helyzetet! Ha rágörcsölsz, nem nyaralás lesz a dologból, hanem feladat. Márpedig abból van elég, és éppen a sok kötelezettséget szeretnénk kipihenni nyaraláskor! Itthon vakációzol, és valami otthon marad? Na, bumm! Magyarországon nincsenek elérhetetlen távolságok. Ha valami tényleg fontos otthon marad, legfeljebb vásárolsz helyette, esetleg „hazaugrasz” érte, vagy megkéred a „kulcsőrt” *, hogy küldje el futárral. Ha a határon túlra utazol, sem dől össze a világ – megoldás mindig akad!

Ha csemeték is tartoznak a „pakkhoz”, a helyzet bonyolultabb… Kortól függően más-és más instrukciókkal szolgálhatnánk, melyre tonnányi szakirodalom ad ajánlást. Ettől mi most nagyvonalúan eltekintünk. 

Pár tipp, hogy a lényeg ne maradjon otthon

  1. Készíts listát. Ne az indulás reggelén! Ha ránk hallgatsz, utazás előtt egy héttel kikészítesz egy lapot, tollat, és (névre szólóan) mindenki felírhatja, mit akar vinni. Az indulás előtti napon aztán vétózzátok meg azokat, melyeket feleslegesnek tartatok (főleg, ha kicsi a kocsi poggyásztere). Ha repülős nyaralásra mész, ott különösen fontos a súly! Nem a te, a koffered súlya. 
  2. Ne pakolj rögtön a bőröndbe, csak akkor, ha már minden nyaralásra szánt cucc együtt van. Jobban átlátod, mit hova rakj. Amit már a bőrönd mellé pakoltál, húzd ki a listáról!
  3. Készpénzt, bankkártyát, személyes iratokat kézitáskában, könnyen hozzáférhető helyen tarts – nem kell ecsetelnünk a zseb- és egyéb tolvajokat, ugye?
  4. A laptop, tablet, könyvolvasó, fényképezőgép törékeny, sérülékeny – ne sajnáld róla a buborékfóliát, és ne tegyél mellé például narancslevet.
  5. Érdemes otthonról vinni az alapdolgokat, mint naptej, kullancsriasztó, ilyen-olyan láz- fájdalomcsillapító, tisztasági és kozmetikai szerek, egyebek.
  6. Az évszakhoz illően pakold a ruhatáradat. Ha telelni mész felesleges a rövidnadrág. Ha nyaralni, minek a vastag termopulóver? Bár ismerve az utóbbi évek egészen extrém hűvös nyári éjszakáit… Ok. Egy termopulcsi belefér!
    Egészen pontos időjárás-előrejelző weboldalak állnak rendelkezésedre – hagyatkozz rájuk. 
  7. Hagyd otthon a görcsöt, a mindennapokat, és ne hagyd otthon a legfontosabbakat: jókedv, nyitottság, pénztárca!

* Kulcsőr: Az a VIP személy, akit megbíztunk, hogy párnaponta nézzen rá a házunkra, átvegye sürgős leveleinket, öntözze virágainkat, vigyázzon házikedvenceinkre, etesse az aranyhalakat, teknőst, ésatöbbi, amíg mi a hasunkat süttetjük.